LS DATA

“Druga” dimenzija barkodiranja

“Druga” dimenzija barkodiranja

Sve veći broj kompanija koje koriste 2D bar kodove na ambalaži svojih proizvoda generisao je snažan prodajni impuls 2D bar kod skenera. Očekuje se da će u 2018. godini 60% novca koji se troši u nabavci ručnih skenera biti potrošeno na skenere sa ugrađenim 2D enginom.

Glavni razlog korišćenja 2D kodova krije se u u tome što oni omogućavaju kodiranje većeg broja korisnih informacija. Tako na primer FMCG kompanije kreiraju inovativne marketinške kampanje kroz 2D simbologiju, a proizvođaći hrane na ambalaži u formi bar koda mogu upisati dodatne korisne podatke o datumu kada je neko voće ubrano ili koji je najpovoljniji temperaturni režim koji se koristi prilikom transporta nekog proizvoda.
Izdvojimo nekoliko glavnih razloga koji ukazuju da je budućnost bar koda u 2D simbolima i odgovarajućoj tehnologiji za njihovo očitavanje:

  1. 2D IMAGER JE FLEKSIBILAN: Ovi uređaji sposobni su da pročitaju praktično svaki bar kod simbol, pomenimo samo 1D UPC kodove, GS1 ili 2D simbole kao što su QR kodovi, pa sve do PDF417 i Datamatrix-a. Pored toga imager čita sve navedene tipove bar kodova bez obzira na mediji na kome su prikazani, od papira do ekrana mobilnog telefona. I na kraju, on je do izvesne mere sposoban da radi i sa tekstom koji se u skladu sa Optical Character Recognitional zahtevima koristi na pasošima, ID karticama ili novcu. Dakle, opremljeni sa 2D imagerom možete biti sigurni da imate uređaj koji može da se izbori sa najširim spektrom simbola i medija koji su trenutno u upotrebi.
  2. RADE BRZO I LAKO: Kao što samo ime govori linearni 1D imageri ili laserski skeneri moraju biti postavljeni pod pravim uglom u odnosu na površinu na kojoj je kod odštampan. To nije problem ukoliko radimo sa predmetima sa kojima je lako manipulisati. Ali ako imamo posla sa proizvodima koji su složeni jedan na drugi ili se radi o punim kolicima u nekom supermarketu situacija postaje komplikovana. Skeniranje takvih bar kodova oduzima mnogo vremena i u toj situaciji na scenu stupa 2D imager koji može da skenira omnidirekciono tako da je dovoljno usmeriti ga ka bar kodu bez preterano preciznog pozicioniranja. I ne samo to, ukoliko ih ispravno podesimo ovi skeneri mogu da skeniraju kontinuirano sve dok je okidač pritisnut ignorišući kodove koji su već skenirani. Možemo uštedeti dosta vremena ukoliko jednim skeniranjem prikupimo nekoliko bar kodova koji se nalaze na istoj etiketi u okviru iste operacije unosa, pri čemu imamo slobodu izbora da neke od kodova koji nam nisu potrebni jednostavno ignorišemo.
  3. LAKO SKENIRANJE OŠTEĆENIH KODOVA: Bar kodovi se lako oštete u transportu, a 1D skeneri često imaju problema da pročitaju takve kodove. Suprotno od njih 2D skener radi poput kamere koja snima fotografiju čitavog koda, a nakon toga takvu fotografiju obrađuje složenim algoritnima da bi iz nje pročitao podatke. Na taj način on može rekonstruisati oštećen bar kod koristeći njegove ispravne delove, što povećava verovatnoću ispravnog dekodiranja.
  4. SKENIRAJU BLIZU, SKENIRAJU DALEKO: Najnoviji Zebrin portfolio robusnih skenera iz serije DS36xx uključuje i omnidirekcioni skener velikog dometa. Takav uređaj omogućuje radniku u magacinu da u zavisnosti od veličine bar koda pročita podatke na daljinama preko 20 metara bez preciznog nišanjenja, dovoljno je samo usmeriti snop skenera u zonu u kojoj se etiketa nalazi. Pošto je vrlo efikasan i na malim daljinama on može zameniti nekoliko uređaja koji su se ranije koristili u vašem magacinu.
  5. URADITE VIŠE: Sa 2D skenerima dobijate više za svoj novac. Osim što skeniraju sve vrste bar kodova, oni mogu da fotografišu, snimaju potpise, automatski prikupljaju podatke i popunjavaju predefinisane forme, dajući Vam mogučnost da definišete nove poslovne procedure koje će povećati efikasnost, a sve to nije moguće sa starim prevaziđenjim 1D skenerima.