LS DATA

Isplativije rešenje

Isplativije rešenje

InStore magazin prepoznat je kao jedinstven, sveobuhvatan i pouzdan izvor najvažnijih i najaktuelnijih informacija iz FMCG sektora na domaćoj trgovačkoj sceni, u okruženju i svetu. Ekskluzivno za InStore magazin, direktor LS Date Stefan Lazarević, predstavlja čitaocima mobilne računare i tehnologije kroz seriju autorskih tekstova.

Pročitajte kompletno izdanje za mart 2013. ili tekst:

Isplativije rešenje

Blackberry, iPhone, Android i ostali slični uređaji su doneli revoluciju u svet mobilnih tehnologija i maltene svako od nas poseduje neki „smartphone“ ili tablet uređaj. Prilično značajan uticaj ovi komercijalni uređaji su ostvarili i na unapređenje poslovnih procesa kompanija. Međutim, na tom tržištu do sada su dominantni bili robusni mobilni računari. U nekim procesima, kao što je magacinsko poslovanje, komercijalni računari jednostavno uopšte nisu primenljivi, međutim u unapređenju prodaje na terenu jesu. Ovaj tekst iz više različitih uglova, pokazuje da je korišćenje robusnih mobilnih računara ipak isplativije, i pored široke dostupnosti i primene komercijalnih uređaja na terenu:

Dugovečnost

Tipičan period korišćenja komercijalnih uređaja iznosi 2 godine, dok se robusni uređaji najčešće menjaju nakon 5 godina. Naravno da postoje izuzeci, ali sve ozbiljne studije na ovu temu pokazuju takav odnos. Da bi mobilni uređaj bio upotrebljiv u projektima kao što je mobilna prodaja, neophodne su funkcionalnosti koje odgovaraju cenovnim razredima od nekoliko stotina Eura po uređaju. Robusni uređaji su otprilike 2-3 puta skuplji. Prema tome, već samo ovaj razlog (2.5 puta duži period korišćenja), dovoljan je da potpuno poništi inicijalnu razliku u ceni.

Samostalnost od operatera

Nabavka komercijalnih uređaja po pravilu se obavlja preko mobilnih operatera. Inicijalni trošak je, takođe po pravilu, veoma atraktivan. Uz inicijalni trošak, ipak bi trebalo računati i ukupan trošak pretplate, ali veoma važna stvar jeste ugovorna obaveza i vezivanje za operatera za određeni fiksni vremenski period. Razdvajajanje nabavke usluge prenosa podataka od nabavke mobilnih računara, zapravo jača pregovaračku poziciju u odnosu na dobavljače, i projekat vezan za mobilne računare čini nezavisnim od operatera.

Pouzdanost

Komercijalni uređaji su konstruisani da zadovolje masovne apetite korišćenja mobilnih računara u lične svrhe. Robusni uređaji su konstruisani da u dužem vremenskom periodu budu oslonac mobilnih poslovnih procesa preduzeća. Oslanjanje važnih poslovnih procesa na mobilni uređaj koji nije za to napravljen često rezultira kvarovima, i to uglavnom u kritičnim trenucima. „Downtime“ (Ukupan period nemogućnosti obavljanja posla) je izuzetno važna činjenica u razmatranju ukupnog troška posedovanja opreme i svakako pruža značajnu prednost robusnim uređajima.

Cena održavanja

Bilo kakav veći kvar na komercijalnom uređaju praktično znači nabavku novog uređaja, i to po punoj ceni, jer garantni uslovi ne pokrivaju većinu kvarova. Kod robusnih uređaja, servis takođe nije jeftin, ali je zato značajno ređi, a osim toga prisutni su i takozvani „All inclusive“ garantni uslovi koji pokrivaju čak i fizička oštećenja na uređajima. Razlika u ceni održavanja svakako ide u prilog robusnih uređaja, ali osim cene jako su važni dostupnost, kvalitet i brzina servisa. Servis komercijalnih uređaja traje značajno duže, i zahteva posedovanje većeg broja uređaja od stvarne potrebe.

Proizvodni ciklus

Tipičan komercijalni uređaj je u proizvodnom ciklusu 1 ili 2 godine, a nakon toga se menja novim modelima. Projekti unapređenja poslovanja pomoću mobilnih računara su značajno duži, i svaka promena opreme može da izazove manje ili veće zastoje. Zastoji se dešavaju jer novi uređaji često nisu kompatibilni sa starima. Osim toga stari modeli više nisu podržani ni softverski, ni tehnički, a i dostupnost rezervnih delova je jako slaba. Robusni uređaji imaju proizvodni ciklus od oko 5 godina, a kasnija dostupnost rezervnih delova iznosi još toliko. Kompatibilnost sa ranijim modelima je značajno veća, i često je uslovljena velikim projektima, koji ne trpe promene hardvera. Stabilnost i otpornost na promene u budućnosti su još jedna velika prednost robusnih uređaja.

Platforma

Dešavanja na globalnoj sceni „smartphone“ i tablet uređaja su veoma nepredvidiva. Brzina promena celokupnih platformi i novih verzija je takva da dodatno skraćuje period korišćenja mobilnih uređaja i forsira zamenu celokupne zastarele opreme. Komercijalna oprema može da zastari i već nakon druge ili čak prve godine korišćenja. Platforma na robusnim uređajima omogućava značajno duži životni vek, veću predvidivost i period podrške.

Baterija

Svi smo bili u situaciji da nam se baterija na telefonu ili fotoaparatu „isprazni“ u nekon bitnom trenutku. Što je uređaj bolji i napredniji – to mu je veća i potrošnja baterije. Komercijalni uređaji jednostavno veliki kompromis prave na pitanju trajanja baterije, koja često ne može da izdrži ni jedan ceo radni dan. Sa druge strane, robusni uređaji pored poštovanja standarda robusnosti, poštuju i standard od najmanje 8 sati neprekidnog korišćenja.

Bezbednost

Krajnji korisnici uređaja jednoglasno biraju komercijalne uređaje, jer im omogućavaju da koriste druge funkcionalnosti uređaja (telefoniranje, muzika, internet…). Takvi sadržaji stavljaju u drugi plan i ugrožavaju ostvarenje osnovnog cilja „mobilizacije“ korisnika, a to je unapređenje poslovnih procesa. Korišćenjem takvih funkcionalnosti komercijalni uređaji su daleko podložniji pretnjama bezbednosti informacija, virusa, zloupotrebe, i takođe krađe, a poznato je da su upravo te pretnje sve više i više aktuelne kada su u pitanju mobilni uređaji. Potencijalni troškovi u slučaju narušavanja bezbednosti ili krađe uređaja su prilično veliki.
Osnovna svrha uvođenja mobilnih računara u poslovanje je unapređenje poslovnih procesa, i to se može postići i telefonima i tablet uređajima, ali uz velike kompromise. Možda bi ipak vredelo sagledati ukupnu investiciju uzimajući u obzir ovih 8 aspekata korišćenja mobilnih računara. Zaključak koji se nameće je da korišćenje robusnih mobilnih računara nudi značajno veću stabilnost i pouzdanost, i suprotno prvobitnom utisku, niži ukupan trošak posedovanja i korišćenja.