LS DATA

Prodavnica budućnosti

Prodavnica budućnosti

U proteklom periodu, koji je obeležen snažnim prodorom interneta i mobilnih uređaja u našu svakodnevicu, došlo je do vrlo dinamičnih promena u svim sferama poslovanja, a neki od najinteresantnijih procesa dešavali su se u svetu maloprodaje. Na samom početku eksplozija internet prodaje zapretila je da će potpuno eliminisati uobičajene retail objekte na koje smo navikli, zatim smo strahovali od showrooming-a, a sve su nas iznenadili najveći online trgovci Amazon, EBay i Google koji su se odlučili za otvaranje sopstvenih prodavnica.

Ove promene nisu učinile retail sasvim bezbednim od nestajanja. Savremeni kupac zahteva da mu maloprodajni objekat obezbedi potpuno iste servise koji su mu dostupni online. On želi da istražuje i poredi proizvode koristeći Wi-Fi pristup internetu dok je u prodavnici, da se na osnovu realnog utiska o proizvodu opredeli za kupovinu i da konačno kupi ili poruči željeni proizvod sa tačnom informacijom da li ga ima na stanju ili će mu biti naknadno isporučen, na lokaciju koju može izabrati po sopstvenoj želji.

Konačno možemo konstatovati da se krug zatvorio, od koncepta koji je nastao pre otprilike 100 godina, od radnji u kojima nas je za pultom očekivao prodavac, preko supermarketa, online kupovine, došli smo do jednog integrisanog maloprodajnog modela koji u sebi objedinjuje sve dosadašnje pristupe pri čemu je tehnologija ta koja omogućava potpuno neprimetan prelazak iz jednog u drugi svet. Kupac koji je prikupio informacije online, dolazi u prodavnicu u kojoj ga očekuje nekadašnji prodavac za pultom, ovoga puta opremljen mobilnim računarom koji mu omogućava da na licu mesta daje savete i preporuke o neograničenom broju proizvoda koji se mogu naći u supermarketu.

Retailer može podići iskustvo kupovine na viši nivo trudeći se da identifikuje prostor koji razdvaja kanale prodaje koje smo pomenuli, a Zebra kao kompanija nudi rešenja koja eliminišu te kritične tačke. Koncept koji Zebra predstavlja kao rešenje ovih problema u svom centru ima upravo krajnjeg kupca, koji iz svog ugla ne vidi kanale, za njega je sve što smo opisali ništa drugo do jedna savremena, moderna prodavnica, a otuda i naziv koji je Zebra usvojila, OneStore. Put ka konačnom cilju kupac ne započinje odlukom kroz koji će kanal prodaje nabaviti proizvod koji traži, u pitanju je fluidan proces koji može uključivati internet, društvene mreže, mobilne aplikacije ili posetu prodavnici, a ono što je najvažnije na tom putu je da se sve odvija lako i da su informacije konzistentne.

U osnovi ovog pristupa nalaze se moderne Wi-Fi mreže koje je potrebno instalirati radi obezbeđivanja dovoljnog kapaciteta internet saobraćaja koji će generisati kako kupci, tako i prodajno osoblje. Takve robusne i sigurne bežične mreže obezbeđuju da veliki broj kupaca istovremeno pregleda video klipove koji opisuju pojedine proizvode dok se paralelno odvija edukacija prodajnog osoblja putem on line webinara.

Sledeći važan segment su mobilni računari. Nekadašnji prodavac za pultom, sada opremljen mobilnim računarom, osposobljen je da u realnom vremenu raspolaže apsolutno svim neophodnim informacijama da bi se prodaja zaključila. I ne samo to, pretvorimo ga u aktivnog učesnika u prodaji, dajmo mu mogućnost da odobrava dodatne popuste ukoliko traženi proizvod trenutno nemamo na stanju ili da samostalno formira razne stimulativne popuste za kupovinu više povezanih proizvoda.

Konačan rezultat ovog pristupa je zadovoljan potrošač. Potrošač koji zna da ceni pristup koji jasno signalizira da je upravo on centar zbivanja u prodavnici u koju će i ubuduće rado dolaziti.

Na kraju zgodno je napomenuti da novi pristup donosi novine i na polju isporuke odabranog proizvoda. Ukoliko kupcu ne odgovara da proizvod preuzme odmah, ponudimo mu usluge dostave ali na novi, inteligentan način. Znamo da isporuka dolazi vrlo često onda kada nam najmanje odgovara, da iziskuje čekanje i oduzima dragoceno vreme. Ukoliko potrošač u realnom vremenu ima informaciju o tome gde se nalazi paket koji očekuje, može efikasnije da organizuje svoje vreme, a to je svakako od velike važnosti. RFID tagovi i Wi-Fi mreže nude rešenje za ovaj segment usluge, koja već pomalo zalazi u domen logistike i transporta, a o tome naravno u nekom narednom nastavku.