LS DATA

Koja je razlika između zadovoljnog i produktivnog prodavca?

Koja je razlika između zadovoljnog i produktivnog prodavca?

 

Da dobar menadžer donosi više od novca, govori činjenica da su oni ti koji ubrzavaju put do stvaranja dobre organizacione kulture, što vremenom dovodi do povećanja uspešnosti i profitabilnosti kompanije.

Kako to menadžerima firme polazi za rukom?

Da bi se izašlo u susret potrebama zaposlenih i povećao njihov entuzijazam poslom a samim tim i produktivnost, potrebno je pratiti nekoliko koraka koji su se u praksi pokazali uspešnim. U svakom od njih vaša desna ruka može biti Soko sistem – softver za terensku prodaju i merčandajzing. U narednim primerima možete videti kako sistematičnim prikupljanjem i obradom podataka, te njihovim objedinjavanjem i ukrštanjem možete dobiti kvalitetne informacije koje će olakšati posao vašim zaposlenima i konačno dovesti do unapređenja vašeg poslovanja.

1. Jasno definisani zadaci jačaju timski rad:

Za stvaranje veće produktivnosti kod zaposlenog od suštinske je važnosti da vreme na poslu provodi u radnoj sredini u kojoj vladaju zdravi međuljudski odnosi. Soko Sistem u ovome može biti značajan, jer dozvoljava jasnu podelu kupaca i raspored zadataka, čime se smanjuje mogućnost prebacivanja krivice i odgovornosti, a jača se timski rad, otvorenost i uspešnost u realizaciji projekata. Ovo je važno u firmama koje imaju prodajne, ali i merčandajzing timove. Uvid u sistematizovane informacije menadžerima daje jasnu sliku o poslovanju, a agentima olakšava posao jer u svakom momentu znaju šta se od njih traži. Na ovaj način dugoročno se unapređuju odnosi među zaposlenima i stvara se veće zadovoljstvo radnim okruženjem, čime se povećava i produktivnost.

2. Doziranje aktivnosti i zadovoljstvo radnim mestom:

Da bi zaposleni svoj posao doživeo kao mesto na koje rado odlazi, važno je da radno mesto bude oslobođeno stresa, napetosti i neizvesnosti. U toku radnog dana on može dobiti hiljadu i jedan zadatak, što je svakako pravi izazov. Da li je sve te zadatke moguće ispuniti u predviđenom vremenu?

Soko sistem omogućuje da se sve aktivnosti mogu aktivirati ad hoc, za uži krug objekata i na određeni vremenski period. Tako prodavci jedne nedelje u mesecu, na primer one prve u mesecu, mogu dobiti zadatak da uz porudžbinu urade još neku aktivnost. Na primer: unesu cene ključnih sopstvenih i konkurentskih proizvoda, popišu količine na policama, odgovore na jednostavan upitnik, ili unesu slobodan komentar uz fotografiju. Dobro doziranje dodatnih aktivnosti na terenu znači da će vaši agenti ispuniti sve zadatke bez problema.

3. Odavanje priznanja zaposlenima:

Poznato je da je jedan od najvećih motivatora zaposlenih upravo odavanje priznanja njihovim dostignućima. Ako su terenski agenti u prethodnom periodu pokazali uspešnost u realizaciji i dobre rezultate, uz upotrebu Soko sistema svi njihovi rezultati ostaviće pisani trag. Ovaj softver može da prati njihove aktivnosti i ispunjenost ruta, tako da vi kao menadžeri možete imati uvid u ispunjenost zadataka za određeni vremenski period ali isto tako i u trud koji je svaki od zaposlenih uložio i na taj način doprineo napredovanju firme i ostvarivanju profita. U skladu sa tim možete ga i adekvatno nagraditi.

4. Smanjenje nepotrebnih aktivnosti:

Ukoliko je zaposleni mimo svog radnog vremena osuđen na dodatna angažovanja ili bavljenje administracijom, to će svakako umanjiti njegovu produktivnost i povećati frustraciju poslom. Primenom Soko Sistema za terensku prodaju i merčandajzing, smanjićete potrebu za ovakvim aktivnostima, olakšati pritisak na zaposlenog i svesti na minimum potrebu za uvođenjem novih ljudi koji se bave administracijom. Jedan od primera je kretanje vaših terenskih agenata. Ručno popunjavanje izveštaja može biti veoma dosadno i zahteva mnogo vremena i papirologije: ispisivanje satnice radnog dana, zadržavanje u objektu i slično. U Soko Sistemu, beleženje poseta u mobilnoj aplikaciji se vrši uz upis GPS koordinata.

Baš kao u prethodnom primeru, manje obaveza će skratiti vreme potrebno za ostvarivanje cilja, i zaposleni će biti nagrađen kraćim radnim vremenom.

5. Plata i beneficije:

Bez sumnje, dobra plata je jedan od najefektivnijih motivatora za povećanje angažovanja i zadovoljstva zaposlenog. Kroz platu i određene beneficije radnik oseća da njegov rad ima svrhu i vrednost.

Stvaranje kvalitetnog odnosa sa kupcem dobijenog uz pomoć Soko Sistema ubrzo vam donosi dobru reputaciju koja će privući nove kupce, povećati prodaju i stvoriti više prihoda. Na taj način zaposleni će imati veću satisfakciju, jer rade u prosperitetnoj firmi u kojoj postoji šansa za napredovanje, a vama će ostaviti više prostora da im ponudite različite beneficije ili veću zaradu.

A da li ste se vi zapitali koliko su vaši zaposleni srećni na poslu i koliko ste učinili da im obezbedite uslove i alate za lakši i kvalitetniji rad?